Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Zvýšení úrokové sazby na 5,85 % - Market Report za Říjen 2022

Podívejte se s námi na stav trhu za říjen. Kromě rostoucí úrokové sazby také stále roste cena nájemného v Praze. Na druhou stranu nabídkové ceny nemovitostí klesají. Zjistěte více v našem reportu!

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze oproti září lehce klesly, a to o 1 % (-1 400Kč/m2). Aktuálně tak ceny dosahují hodnoty cca 131 750Kč/m2 což je v porovnání s předchozími měsíci nejméně od prosince 2021. V meziročním srovnání je možné pozorovat nárůst o 3 % (+3 600Kč/m2).

Vývoj průměrného nájemného bytů za m2 v říjnu navazuje na rostoucí trend z předchozích měsíců, který trvá od dubna 2021. Nynější průměrné nájemné dosahuje ceny 392Kč/m2.

 

Úroková sazba poskytnutých hypotečních v říjnu dále mírně vzrostla na 5,85 % z 5,81 % v září. Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

Průměrná výše hypotéky se říjnu dostala mírně pod hranici 2,9 mil Kč, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu minulého roku a činila 3,46 mil. Kč, od té doby postupně mírně klesá.

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 7,21 mld. Kč, což je jen mírně nad zářijovou hodnotou 7,16 mld. Kč. Počet nově poskytnutých hypoték v říjnu mírně vzrostl na 2 100, tzn. jen o 50 více než v září. Průměrný měsíční počet v první polovině letošního roku byl přitom 6 tisíc a loni pak dosahoval 9,5 tisíce.

Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny v říjnu o 1,4 %. Meziměsíční pokles cen v oddíle bydlení byl způsoben nižšími cenami elektřiny o 53,9 %. Na druhou stranu však v oddíle bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 2,7 %, tuhých paliv o 8,4 % a tepla a teplé vody o 3,1 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 15,1 %, což bylo o 2,9procentního bodu méně než v září. Toto zpomalení1) meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny klesly o 38,2 % (v září růst o 37,8 %).

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v říjnu letošního roku 2,3 %.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

14. prosinec 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.