Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Úroková sazba je na nejvyšší hodnotě za posledních 20 let - Market Report za listopad 2022

Ceny hypoték dosahují rekordních čísel. Přečtěte si v našem market reportu za listopad 2022 více o nabídkových cenách, průměrném nájemném či počtu nových hypoték!

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze oproti říjnu lehce klesly, a to o 1,5 % (-2 000Kč/m2). Aktuálně tak ceny dosahují hodnoty cca 129 740Kč/m2 což je v porovnání s předchozími měsíci nejméně od prosince 2021. Současně průměrná cena za m2 poprvé po 12 měsících klesla pod hranici 130 000Kč/m2. V meziročním srovnání jsou ceny prakticky neměnné (+360Kč/m2).

Vývoj průměrného nájemného bytů za m2 v listopadu oproti předchozímu měsíci lehce poklesl. Aktuální průměrné nájemné dosahuje ceny 387Kč/m2.

 

 

Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v listopadu dále mírně vzrostla na 5,96 % z 5,86 % v říjnu. Průměrná hypoteční sazba se tak nachází na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách.

Průměrná výše hypotéky v listopadu zůstala mírně pod hranici 2,9 mil Kč, kde byla naposledy v závěru roku 2020. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu minulého roku a činila 3,46 mil. Kč, od té doby postupně mírně klesá.

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem hypotéky v celkovém objemu 7,3 mld. Kč, což je jen nepatrně nad úrovní z října a září (7,21 a 7,16 mld. Kč). Počet poskytnutých hypoték meziměsíčně mírně vzrostl o necelá 4 %. Zatímco v říjnu se poskytlo 2100 nových hypoték, v listopadu to bylo o 80 více. Průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině letošního roku ale byl 6 tisíc a loni pak dosahoval 9,5 tisíce.

 

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 1,2 %. V oddíle bydlení se zvýšily především ceny zemního plynu o 14,1 %, elektřiny o 3,9 %, tepla a teplé vody o 5,5 % a tuhých paliv o 4,4 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 16,2 %, což bylo o 1,1procentního bodu více než v říjnu. Toto zrychlení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle bydlení, kde se částečně projevila loňská nulová DPH u cen elektřiny a zemního plynu.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

10. leden 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.