Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Sazby České Národní Banky rostou. Nyní je ideální čas na koupi nemovitosti!

Bankovní rada České národní banky ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,25procentního bodu na 0,5 procenta. Měnová politika centrální banky tak podle jejího guvernéra Jiřího Rusnoka vstoupila do fáze zvyšování úrokových sazeb. Lze očekávat, že zvyšování sazeb bude pokračovat i ve druhém pololetí letošního roku, dodal Rusnok. Komerční banky předpokládají, že dojde ke zdražování úvěrů, především hypoték. (Česká televize, 2021)

ČNB také zvýšila lombardní sazbu o 0,25procentního bodu na 1,25 procenta. (Česká televize, 2021) Lombardní sazba je jednou ze základních úrokových sazeb, kterou stanovuje ČNB a jedná se o procentuální sazbu, která stanovuje za kolik si mohou půjčit komerční banky u ČNB.  Lombardní sazba je zároveň jedním z nástrojů ČNB, jehož prostřednictvím může regulovat množství peněz v ekonomice. (Komerční banka, a.s., 2021)

Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, ponechala ČNB beze změny na 0,05 procentech. (Česká televize, 2021)

Zvýšení úrokových sazeb centrální banky podpoří zdražování úvěrů, především hypoték. „Není vyloučeno, že na poslední vývoj na hypotečním trhu zareagujeme v oblasti naší hypoteční nabídky,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek předpokládá, že zvýšení sazeb může mít dopad na úvěry s krátkou fixací, u dlouhodobých úvěrů a spotřebitelských úvěrů skokový růst neočekává. (Česká televize, 2021)

Proti proudu jde Air Bank, která od pátku 25. června sníží úroky u hypoték o 0,1procentního bodu. „U nových hypoték nyní nabídneme roční úrokovou sazbu od 2,29 procenta. Snížená úroková sazba platí jak pro nové hypotéky, tak i pro hypotéky převedené k nám z jiné banky,“ uvedl vedoucí oddělení hypoteční služby Air Bank Radek Perman. (Česká televize, 2021)

Hlavními důvody ke zvyšování sazeb je vývoj inflace a také uvolňování vládních opatření, díky čemuž se opět začíná hospodářství oživovat. „Česká ekonomika by se tak díky silné tuzemské i zahraniční poptávce dříve či později začala zadýchávat,“ uvádí analytička Cyrrus Anna Píchová. (Seznam Zprávy, 2021)

A proto je nyní výborná doba pro koupi nemovitostí. S největší pravděpodobností úroky porostou a pokud chcete investovat, tak je nyní nejlepší doba. Momentálně nabízíme například byty v rezidenci Bílá Skála (https://www.bilaskala.ep.cz/).

Zdroje:

Lombardní sazba | Slovník | Komerční banka. (2021). Komerční banka, a.s. https://www.kb.cz/cs/podpora/slovnik/vyrazy-zacinajici-na-l/lombardni-sazba

Česká televize (2021, June 23). Česká národní banka poprvé od února 2020 zvýšila úrokové sazby. Hypotéky podraží. Česká televize. https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3331096-ceska-narodni-banka-poprve-od-unora-2020-zvysila-urokove-sazby

Krýžová, S. (2021, June 23). Centrální banka vytáhla proti inflaci. Úroky jdou nahoru. Seznam Zprávy. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/centralni-banka-vytahla-proti-inflaci-uroky-jdou-nahoru-167993

28. červen 2021

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.