Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Podívejte se s námi na to, jak se vyvíjel realitní trh v prvním čtvrtletí roku 2022! - Market Report Q1 2022

Nabídkové i prodejní ceny stále rostou i přes snížené prodeje, vyšší ceny hypoték a to, že je na realtním trhu nejméně bytů za posledních deset let. 

Nabídkové ceny bytů za m2 oproti předchozímu čtvrtletí nepatrně vzrostly, a to o 3,7 %, kdy aktuální cena činí 134 357 Kč/m2. V meziročním srovnání se jedná o výrazný nárůst o 17,2 % (+19 700Kč/m2). Nabídková cena rodinných domů poprvé překonala v prvním čtvrtletí 2022 hranici 100 000 Kč/m2. Rostoucí trend je možné vidět i u prodejních cen bytů, kdy březnová průměrná prodejní cena za m2 vzrostla, oproti prosinci 2021, o 2,4 %. V meziročním srovnání je nárůst výraznější - 19 % (+18 443Kč/m2). V březnu bylo na trhu prodáno 1 050 bytů, tedy nejvíce za celé první čtvrtletí 2022. V meziročním srovnání prodeje vzrostly o výrazných 18 % (160 bytů), avšak z dlouhodobého hlediska se jedná o průměrnou hodnotu. U nájemného bytů za m2 se potvrzuje rostoucí trend, který trvá od druhého čtvrtletí 2021. Vývoj Yieldu naopak potvrzuje dlouhodobý klesající trend a aktuálně dosahuje hodnoty 3 %.

 

 

 

Růst průměrné úrokové sazby v březnu dál zrychloval. Zatímco v prosinci vzrostla průměrná sazba hypoték o 29 bazických bodů, v lednu to již bylo o 44 bazických bodů a v únoru dokonce o 1,09 bazických bodů. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle analýzy bankovní asociace tak v březnu skončila na hodnotě 4,62 % p. a. Průměrná výše hypotéky se po lednovém růstu v únoru lehce propadla, ale v průběhu března se opět vrátila k růstu. Během března vzrostla průměrná hypotéka téměř o 13,6 tisíce korun na 3 194 854 korun. Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,7 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddílech doprava a bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v březnu o 12,7 %, což bylo o 1,6procentního bodu více než v únoru. Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla v březnu letošního roku 2,4 %. Meziročně se snížila o 1,0procentní bod.

 

 

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Reas.cz. (n.d.). Ceny bytů v ČR. Dostupné z https://www.reas.cz/ceny-bytu

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

Fincentrum Hypoindex. (n.d.). Dostupné z https://www.hypoindex.cz

Obrázek Prahy. Dostupné z https://unsplash.com/@mangosaregreat

17. květen 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.