Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market report Září - 2023 - Realitní trh se vzpamatovává a objemy poskytnutých hypoték rostou

Realitní trh se pomalu, ale jistě vzpamatovává a projevuje se to například na zvýšeném objemu poskytnutých hypoték. Pokles inflace nadále pokračuje a konečně se její hodnota dostala pod 7 %.

 

Nabídkové ceny bytů v Praze

Průměrná nabídková cena bytů za m2 v Praze v září meziměsíčně mírně vzrostla, a to o 0,6 % (800Kč/m2) a aktuálně dosahuje hodnoty ca 131 500Kč/m2, což je nejvíce od října loňského roku. V meziročním srovnání zářijová průměrná cena poklesla o zhruba 1,2 %. 

 

Nájemní ceny bytů v Praze

Průměrné nájemné v září dosáhlo 416Kč/m2 a od června letošního roku se hodnota nachází nad hranicí 400Kč/m2.  Zářijové ceny jsou nejvyšší za celé sledované období, tedy od roku 2016. V meziročním srovnání se pak jedná o nárůst o 6,7 %.

 


Hypoteční trh

Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v září dále mírně poklesla na 5,74 %. Zůstává tak nejnižší od července minulého roku, tj. za poslední rok. 
Průměrná výše hypotéky v září pokračovala v mírném růstu a dostala se na nejvyšší hodnotu od dubna minulého roku, kdy také činila 3,18 mil. Kč.


Objem poskytnutých hypoték v září dosáhl 13,6 mld. Kč po srpnových 14,1 mld. Kč. Jde tak o mírný meziměsíční pokles o 3,5 %. 
Počet poskytnutých hypoték se v září také mírně snížil na 4,5 tisíce, stále však zůstal nad průměrným měsíčním počtem letošního roku, který lehce přesahuje hranici 4 tisíc.

 

Spotřebitelské ceny

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,7 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména poklesem cen v oddílech rekreace a kultura, potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 6,9 %, což bylo o 1,6procentního bodu méně než v srpnu.

 

 

Zdroje:


Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti
Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html
Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz
Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz
 

27. říjen 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.