Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Market Report Únor - 2023 - Znovu roste objem poskytnutých hypoték

Úrokové sazby mírně klesají a objemy poskytnutých hypoték rostou. Přečtěte si více v našem únorovém market reportu!

 

Nabídkové ceny bytů v Praze
Průměrná nabídková cena bytů za m2 v Praze se již čtvrtý měsíc v řadě pohybuje pod hranicí 130tisíc koruna za metr čtvereční. V meziročním srovnání cena poklesla o zhruba 3,5 %. 

 

Nájemní ceny bytů v Praze
Průměrné nájemné v únoru dosahovalo 398Kč/m2 a ve srovnání s předchozím měsícem zůstalo prakticky neměnné (396Kč/m2). Aktuální průměrné nájemné je nejvyšší od ledna 2019, a pomalu atakuje hranici 400Kč/m2.
 

Hypoteční trh
Úroková sazba u poskytnutých hypotečních úvěrů v únoru druhý měsíc v řadě mírně poklesla, a to z 5,92 na 5,89 %. Její hodnota je tak nepatrně nad hodnotou z října minulého roku. Průměrná výše hypotéky v únoru sice nepatrně vzrostla, stále však zůstává pod hranici 2,9 mil Kč. S přísnějšími pravidly ze strany ČNB a vysokými úrokovými sazbami zvyšujícími měsíční splátky totiž musely některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit.
Objem poskytnutých hypoték v únoru dosáhl 7,9 mld. Kč po lednových 6,5 mld. Kč. 
Zatímco v lednu bylo poskytnuto 2 430 hypoték, v únoru se hodnota zvýšila téměř o 470 a dostala se na hranici 2,9 tis. Počet hypoték tak nepatrně převýšil prosincovou hodnotu a byl nejvyšší od srpna minulého roku.

 

Spotřebitelské ceny
Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,6 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 16,7 %, což bylo o 0,8procentního bodu méně než v lednu.




Zdroje
Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti
Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html
Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz
Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

21. březen 2023

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.