Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Jak ušetřit peníze za energie?

Energie a jejich ceny jsou v současné době velké téma a my jsme si pro vás připravili článek s různými tipy a triky jak snížit vaši spotřebu energie nebo na energii ušetřit.

Tipy a triky pro každého

  • Zhasínejte světla v místnostech, ve kterých se nepohybujete. Dodatečně také můžete vyměnit LED žárovky za ty obyčejné.
  • Vypínejte přístroje, které nepoužíváte a také je vytahujte ze zásuvky. Přístroje mohou totiž i v úsporném režimu spotřebovávat energii.
  • Spotřebiče na baterky spotřebují v průměru více energie než ty, které můžete nabíjet ze sítě.
  • Snažte se ve své nemovitosti nepřetápět. Ideální teplota je v obývacím pokoji okolo 20 stupňů a v ložnici okolo 17. Teplé oblečení v zimních měsících vám může pomoci snížit teplotu na termostatu o několik stupňů dolů a ušetří vám tisíce korun. Dodatečně můžete také v místnostech, ve kterých se nepohybujete topení zcela vypnout.
  • I v kuchyni se dá ušetřit. Nejvyšším žroutem energie je v kuchyni lednice, kterou bychom neměli nechávat otevřenou, měla by být daleko od zdrojů tepla a její záda by neměla být blíže než 10 cm od stěny. Na plotně se dá také ušetřit. Využívejte správnou velikost varné desky a také pokliček pro rychlejší uvaření či ohřátí pokrmu.
  • Našim posledním tipem je v budoucnu myslet na spotřebu energie už při nákupu spotřebičů. Moderní spotřebiče totiž obvykle spotřebují mnohem méně energie než ty starší. Všechny spotřebiče se nyní prodávají s označením jejich energetické třídy (A až G).

Správné zateplení nemovitosti
Na energetickou náročnost nemovitosti je třeba myslet zejména už při její stavbě či následné rekonstrukci. Myslet na minimalizaci tepelných ztrát se opravdu vyplatí a při případném budoucím prodeji vaši nemovitosti zvyšuje její cenu. Kvalitní zateplení fasády a střechy, stejně tak jako správný výběr oken a dveří a jejich izolace se vám za dobu života ve vaší nemovitosti několikanásobně vrátí a vaše peněženka tuto investici ocení. 


Možnosti výroby vlastní energie 
Pro vlastní výrobu elektrické energie je v současné době nejefektivnější využití solárních panelů. Největší výhodou jsou nízké provozní náklady, ekologičnost, nenáročná obsluha, nově možnost získat dotace Nová zelená úsporám až v hodnotě 150 000 Kč a také jejich dlouhá životnost. Nevýhodami je vstupní investice a nepředvídatelnost počasí. Dobré je si proto dopředu zjistit, zda se vaše nemovitost nachází v podnebí, ve kterém se vám vlastní solární elektrárna vyplatí. Zpravidla platí, že čím více na jih se vaše nemovitost nachází, tím více sluneční energie vyrobíte. Investice do tohoto typu energie se vám průměrně vrátí za 8 až 10 let chodu.

Tepelnou energii vám může zajistit pořízení tepelného čerpadla, která jsou v současné době velice populární. Typů těchto čerpadel je hned několik a liší se svým fungováním. Čerpadla země/voda využívají teplo ze zemního vrtu. Čerpadla vzduch/voda získávají teplo z venkovního vzduchu, čerpadlo vzduch/vzduch, které funguje podobně jako vzduch/voda a jako poslední čerpadlo voda/voda pro jehož fungování jsou potřeba dvě studny. Tepelná čerpadla se nejčastěji umisťují do novostaveb, při jejichž projektování se s topením v nemovitosti pomocí tepelného čerpadla počítá již dopředu. Výhodou čerpadel je, že mohou radikálně snížit roční náklady na vytápění nemovitosti (u menších rodinných domů až o 20 000 Kč ročně). Čerpadla bývají prakticky bezúdržbová a také velice ekologická. Nevýhodami jsou zejména vysoké vstupní náklady (tyto náklady se dají snížit pomocí žádosti o dotaci) a to, že nejsou vhodná do každé nemovitosti. Proto je dobré před rozhodnutím, zda si čerpadlo pořídit vždy kontaktovat specializovanou firmu, která vám zdarma spočítá, zda se vaše nemovitost na čerpadlo hodí a kolik vám ročně ušetří. Čerpadla mohou také způsobovat hluk a vibrace a čerpadla založená na venkovních teplotách nemusí být v zimně účinná.
 

6. říjen 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.