Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Inflace roste - jedním z nejvýznaměji rostoucích oddílů je oddíl stavebních materiálů a prací

Inflace v současné době velice rychle roste. Všechna důležitá data spojená s inflací a realitním trhem můžete najít v našem článku.

Inflace se v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,8 %, kdy byl tento vývoj ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potravin a nealkoholických nápojů a v oddíle bydlení. Meziročně pak vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 16,0 %.

Meziměsíčně vzrostla inflace v květnu o 1,8 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení, kde se zvýšily zejména ceny zemního plynu, elektřiny a tuhých paliv. Meziměsíčně vzrostly ceny zboží úhrnem o 2,1 % a ceny služeb o 1,4 %.

Meziročně pak květnová inflace vzrostla o 16,0 %. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (+15,1 %). V oddíle bydlení vzrostly především ceny zemního plynu (+49,2 %), elektřiny (+30,8 %), tuhých paliv (+30,1 %), tepla a teplé vody (+17,8 %).

Další velmi významnou položkou, která stojí za rekordním růstem spotřebitelských cen, je růst cen stavebních materiálů a stavebních prací, kdy ceny meziročně vzrostly o 13,5 % respektive 26,5 %.

Meziročně vzrostly ceny zboží úhrnem o 17,7 % a ceny služeb o 13,1 %.

Růst cen ve stavebním průmyslu má zejména vliv na růst cen bytů v developerských projektech, které jsou závislé na dodávkách  stavebního materiálu a stavabních prací. U nás se tohoto trendu bát nemusíte. U rezidenčního projektu Bílé Skály máte jistou cenu od podepsání rezervační smlouvy a navýšení se nemusíte bát.

 

Zdroj: Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

9. červenec 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.