Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Inflace a ceny hypoték stále stoupají! Market Report Q2 2022

Inflace stoupá, ceny hypoték stoupají, počty prodaných bytů a počtu poskytnutých hypoték naopak klesají. V našem market reportu za druhé čtvrtletí roku 2022 najdete přesná data týkající se trhu nemovitosti.

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze se oproti předchozímu čtvrtletí prakticky nezměnily (+ 1,1 %), kdy aktuální cena činí necelých 135 900Kč/m2. V meziročním srovnání průměrná cena vzrostla o 13 % (+15 700Kč/m2). Rostoucí trend je možné zaznamenat i u prodejních cen bytů, kdy červnová průměrná prodejní cena za m2 v Praze vzrostla, oproti březnu 2022, o 4 %. V meziročním srovnání je nárůst výraznější – 14,7 % (+15 400Kč/m2).

V červnu bylo na trhu prodáno 894 bytů (meziročně pokles o 16 %). Průměrné nájemné bytů za m2 v Praze poprvé za sledované období převýšilo hodnotu 350Kč/m2. Vývoj Yieldu poprvé od prvního čtvrtletí 2021 dosáhl 3 %.

 

Úroková sazba u skutečně̌ nově poskytnutých hypotéčních úvěrů v červnu vzrostla na 5 % z květnových 4,6 %. Meziměsíční́ růst sazeb byl tak v červnu nepatrně silnější než v předchozích měsících a pokračuje tak již 16 měsíců v řadě. Průměrná́ hypotéční́ sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010. Nabídkové́ ceny hypoték se v současnosti pohybují nejčastěji v poměrně širokém rozmezí́ od 6 do 7 % v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky.

Počet nově poskytnutých hypoték se po květnovém růstu snížil na 5 tisíc, zatímco průměrný́ měsíční́ počet poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí letošního roku přesahoval 6,5 tisíc a loni pak 10,5 tisíce. Meziroční́ propad i v případě skutečně̌ nových hypoték v červnu zesílil, a to na 60 % v případě objemu a 56 % v případě počtu hypoték. Za první́ polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziroční́ nižší o více než třetinu. (Česká bankovní asociace, 2022)

Meziročně vzrostla inflace v červnu o 17,2 %, což bylo o 1,2procentního bodu více než v květnu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje (např. růst cen pekárenských výrobků a obilovin zrychlil na 23,8 %, masa na 20,4 %, olejů a tuků na 42,0 %). V oddíle bydlení vzrostly především ceny zemního plynu o 57,8 % (v květnu o 49,2 %) a tuhých paliv o 34,0 % (v květnu o 30,1 %). Ceny zboží úhrnem vzrostly o 19,3 % a ceny služeb o 13,9 %.

V rámci meziměsíčního srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 1,6 %. V oddíle bydlení se zvýšily zejména ceny zemního plynu o 5,8 % a tuhých paliv o 3,1 %. Ceny zboží úhrnem a ceny služeb vzrostly shodně o 1,6 %. (Český statistický úřad, 2022)

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Reas.cz. (n.d.). Ceny bytů v ČR. Dostupné z https://www.reas.cz/ceny-bytu

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

Fincentrum Hypoindex. (n.d.). Dostupné z https://www.hypoindex.cz

19. červenec 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.