Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

I přes klesající nabídkové ceny nemovitostí nájmy stále rostou - Market Report - Srpen 2022

Momentální situace na trhu odráží současnou ekonomickou situaci v České republice. Iflance i úrokové sazby stále rostou a počty poskytnutých hypoték jsou několikanásobně menší než minulý rok. Přečtě si více v našem článku!

Nabídkové ceny bytů za m2 v Praze oproti červenci lehce poklesly a navazují na sestupný trend, který trvá (s výjimkou července, kdy ceny zůstaly prakticky neměnné) čtvrtý měsíc v řadě. Aktuální průměrná nabídková cena bytů za m2 činí 134 700 korun. V meziročním srovnání je možné pozorovat nárůst o 9 % (+11 000Kč/m2).

Vývoj průměrného nájemného bytů za m2 v srpnu naopak potvrzuje rostoucí trend, který trvá od dubna 2021. Nynější průměrné nájemné dosahuje ceny 382Kč/m2, tedy nejvíce ledna 2016.

Úroková sazba nových hypoték v srpnu vzrostla na 5,8 % po 5,4 % v červenci. Průměrná hypoteční sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od začátku roku 2010. Realizované ceny poskytnutých hypoték tak postupně dohánějí nabídkové ceny, které se v minulých měsících pohybovaly v poměrně širokém rozmezí od 6 do 7 % v závislosti na konkrétních parametrech hypotéky. V posledních týdnech však byly nabídkové ceny již vesměs stabilní, což i s ohledem na vývoj tržních úrokových sazeb naznačuje, že se hypoteční sazby patrně již dostaly na svůj vrchol.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték (bez refinancování) v srpnu klesl o 1,6 mld. Kč, a to z červencových 9,8 mld. Kč na 8,2 mld. Kč. S přihlédnutím k delší časové řadě obdobné statistiky ČNB jde o nejslabší objem od začátku roku 2016.

Počet nově poskytnutých hypoték se snížil o 15 % na 2 813, přitom průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték v první polovině letošního roku činil 6 tisíc, loni pak dosahoval 9,5 tisíce. Za první polovinu letošního roku byl pak objem i počet poskytnutých hypoték meziročně nižší o 44 %.

Spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 0,4 %. Tento vývoj byl ovlivněn růstem cen v téměř všech oddílech spotřebního koše s výjimkou dopravy. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 17,2 %, což bylo o 0,3procentního bodu méně než v červenci.

Zdroje

Sreality.cz. (n.d.). Sreality.cz • reality a nemovitosti z celé ČR. Dostupné z https://www.sreality.cz/ceny-nemovitosti

Reas.cz. (n.d.). Ceny bytů v ČR. Dostupné z https://www.reas.cz/ceny-bytu

Česká národní banka. (n.d.). Fixing úrokových sazeb na mezibankovním trhu depozit – PRIBOR – Česká národní banka. Dostupné z https://www.cnb.cz/cs/financni-trhy/penezni-trh/pribor/fixing-urokovych-sazeb-na-mezibankovnim-trhu-depozit-pribor/index.html

Česká bankovní asociace. (n.d.). Odborné výstupy. Dostupné z https://cbaonline.cz

Český statistický úřad. (n.d.). Dostupné z https://www.czso.cz

Fincentrum Hypoindex. (n.d.). Dostupné z https://www.hypoindex.cz

30. září 2022

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.