Buďte v obraze

Realitní služby, development a investment vyžadují nejvyšší odbornost. Rádi se s Vámi podělíme o naše názory a zkušenosti.

Banky nestíhají vyřizovat hypoteční úvěry!

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex sice dle očekávání pokračuje v růstu, ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Zatímco během dubna zvýšila hypoteční sazby většina bank, a to včetně těch největších, a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 % p. a., průměrná sazba vzrostla o čtyři bazické body na 1,98 % p. a. (Fincentrum Hypoindex, 2021)

Samy banky pomalu nestíhají vyřizovat hypoteční úvěry, kdy je důvodem především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta. (Fincentrum Hypoindex, 2021)

V dubnu sice banky sjednaly o téměř dva tisíce hypoték méně než v březnu a objem klesl o 5 543 milionů korun, přesto se letošní čtvrtý měsíc může pochlubit více než dvojnásobným objemem běžného hypotečního měsíce. Meziročně vzrostl počet hypoték o 5 672 a objem o 21 335 milionů korun. (Fincentrum Hypoindex, 2021)

„Jedinou nadále se zvyšující hodnotou zůstává průměrná výše poskytnuté hypotéky, která již činí 3 155 606 korun a dle vývoje cen nemovitostí to nevypadá ani na výrazné zpomalení, natož na obrat. Tato situace je jednoznačně způsobena výrazným převisem poptávky po nemovitostech nad nabídkou, která vzniká nedostatečnou výstavbou nových nemovitostí na území ČR,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zvyšování hypotečních sazeb může sice částečně zmírnit poptávku po nemovitostech, jejich nabídka se ale v dohledné době zřejmě nerozšíří. Tlaku na růst cen nemovitostí by tak klesající poptávka mohla ulevit, rozhodně však nelze počítat s tím, že by ceny nemovitostí začaly výrazněji, jestli vůbec, klesat. (Fincentrum Hypoindex, 2021)

21. květen 2021

Newsletter

Nejnovější nabídkydo Vašeho e-mailu

Každý měsíc Vás budeme informovat o nejnovějších nemovitostech v naší nabídce.